Domače zdravilo proti hripavosti, ko pridemo na slab glas

hripavost

Vsi smo se že kdaj znašli v neprijetni situaciji. Čakal nas je pomemben razgovor ali govorni nastop, mi pa smo postali čez noč hripavi. Nimamo časa za obisk lekarne, še manj zdravnika. Znajti smo se morali po svoje. Ali pa se zanesti na domače zdravilo proti hripavosti. Še vedno je najboljša izbira premišljeno ravnanje. Če nas kaj takega čaka naslednji dan, pazimo na svoj glas. Pijemo le tople ali zmerno hladne napitke brez mehurčkov. Svojega glasu ne obremenjujemo prekomerno. Kajti do hripavosti pride zaradi prizadetih glasilk. Povzročajo jih razna virusna in bakterijska vnetja, preveč glasnega govorjenja, pretirano kajenje in nekatera močna zdravila. Prav tako pa lahko postanemo hripavi tudi zaradi prehudega stresa.

Kaj pa, če se vseeno zgodi?

Potem se zanesemo na domača zdravila. Te so:

Domači med je najbolj vsestransko domače zdravilo. Uporabljamo ga za uživanje in prav tako za zunanjo uporabo. Če smo hripavi, si v decilitru vode raztopimo med in to vodo grgramo. Lahko pa počasi poližemo kar celo žlico medu. Kmalu nam bo odleglo. Prav tako po požirkih pijemo topel čaj z medom.

Domači čaji so tudi odlično domače zdravilo proti hripavosti. Priporočata se timijanov ali kamilični čaj. Oba na sluznico delujeta pomirjujoče. Tudi pogosto pitje tekočine blagodejno vpliva na glasilke. Ne pijemo vročih, mrzlih in gaziranih pijač.

Zeliščni bomboni so zelo dobri za vlaženje sluznice. In bolj kot bo prevlažena sluznica, prej se bo glas povrnil. Pa tudi ližemo jih lahko skoraj vedno in povsod. Ti bomboni naj vsebujejo izvlečke žajblja, sleza ali islandskega lišaja.

Parne kopeli za glasilke Iz lovorjevega lista skuhamo čaj in ga, primerno ohlajenega, vdihavamo in tako grejemo in zdravimo glasilke. Prav tako lahko grgramo čaj iz kamilice, ki smo mu dodali žličko soli.

Velnes za glasilke

Slaba hrana nam bo podrla ravnovesje v želodcu. Ta bo začel kar naenkrat proizvajati prekomerne količine kisline, ki se nam bo dvignila vse do glasilk in jih poškodovala. Prav tako lahko bruhamo kislino zaradi slabe hrane ali pretiranega prenajedanja. In seveda nato spite prekomerne količine alkohola ali sadnega soka. Zato pazite kaj in koliko pojeste in popijete. Topla kokošja juhica je tudi domače zdravilo proti hripavosti. Zato si jo privoščite, kadar vas doleti ta nadloga.

Hripav glas potrebuje počitek. Čim manj uporabljajmo glasilke. Tudi šepet obremenjuje glasilke. Zato ne šepetajmo kadar smo hripavi. Preprosto utihnemo in si raje zavijemo kakšno toplo brisačo okoli vratu.

Če je hripavost posledica prekomernega stresa, se poskušamo umiriti. Poglejmo si kakšen dober film na televiziji ali pa vzemimo v roke dobro knjigo. Lahko si omislimo tudi druge načine sproščanja. Masaža vratu, čeljusti in ramen prav tako ublaži hripavost.

Zelo dobro pozdravi hripavost dober spanec. Tudi ta je eden od splošnih domačih zdravil, ki največkrat pomagajo pri raznih tegobah.

Prhanje pod toplo prho sprošča vse vrste napetosti v mišicah. Tako tudi na glasilke vpliva pomirjujoče. Pri tem jim pomaga še para izpod prhe.

Čeprav sta smeh in jok zelo zdravilni učinkovini, ju pri hripavosti ni priporočljivo uporabljati. Kajti tudi smeh in jok obremenjujeta glasilke.

Domače zdravilo proti hripavosti

Tudi čisto okolje je domače zdravilo proti hripavosti

Kadar smo hripavi, se ogibajmo prostorom, ki so zakajeni ali pretirano suhi. Tudi prah v zraku slabo vpliva na prizadete glasilke. Zato čim prej na svež zrak.

Če živimo v stanovanju, kjer imamo suh zrak, ga navlažimo z posodicami vode. Vanje kanemo nekaj kaplic eteričnega olja in jih postavimo na radiatorje. Do suhega zraka v stanovanju ne pride, če imamo zelene sobne rastline. Obstajajo pa tudi naprave za vlaženje zraka. V večjem prostoru pa zelo lepo vlaži zrak fontana. Te se kupijo v različnih velikostih. Tako jih lahko povsem prilagajamo našim prostorom.

Sprehod v gozd bo kaj kmalu pozdravil prizadete glasilke. Če je zrak premrzel, dihamo skozi šal ali rutko. Sprehod naj bo res počasen, da ne preobremenimo dihalnih poti in istočasno glasilk.

Vsekakor pa se izogibajte

Kajenju. Ta najbolj suši sluznico žrela. Poleg tega vsebuje tobačni dim in mikro delce, ki jih direktno vdihavamo. Vse to pa še bolj stiska glasilke in glas se nam ne bo prav kmalu povrnil.

Domače zdravilo proti hripavosti pa nista niti kofein, kaj šele alkohol. Tudi te vrste pijač močno sušijo sluznico žrela. Čeprav v osnovi uživanje pijač vlaži sluznico, jo v naslednjem trenutku kofein in alkohol hkrati že sušita. Zato se ju v času prizadetosti glasilk raje izogibajmo.

Kdaj pa vseeno obiščemo zdravnika

Hripavost je lahko tudi eden znakov za raka grla ali žrela. Če hripavost s pomočjo domačih zdravil ne popusti v petih do sedmih dneh, nujno obiščemo zdravnika. Skupaj bomo ugotovili za kaj je do prizadetih glasilk sploh prišlo. Včasih je vzrok tudi vnetje žrela, ki ga je potrebno zdraviti z antibiotiki. Vendar se pri takih vnetjih ponavadi že prej pojavi povišana telesna temperatura. Najslabši izid je rak. Na žrelu in grlu je dokaj visok odstotek ozdravitve, če je pravočasno odkrit.

Pri osebah, ki pa se že zdravijo za rakom, včasih same trapije vplivajo na glasilke in postanejo hripavi. Za njih je priporočljiv le počitek in nasvet strokovnjaka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.