Celiakija; prehrana, ključna za izboljšanje stanja

celiakija prehrana

Ena izmed bolezni, ki je še pred časom kar precej vplivala na kvaliteto življenja bolnikov, je celiakija. Prehrana, ki jo lahko uživajo, je bila namreč dokaj skopa. Zahvaljujoč sodobnim tehnološkim rešitvam v prehrambeni industriji, pa lahko danes bolniki s celiakijo prav tako uživajo v številnih kulinaričnih specialitetah.

Glavni krivec, ki vpliva na neugodno počutje pri bolnikih je gluten – glavna sestavina pšenice in drugih žit. Kruh, pekovski izdelki in izdelki iz rža in ječmena tako pri osebah s celiakijo odpadejo. Poznamo pa tudi izdelke, ki vsebujejo skriti gluten. To pomeni, da gluten sicer ni glavna sestavina, jim je pa pogosto dodan. Tako ga lahko srečamo v pivu in nekaterih vinih, pripravljenih omakah, juhah iz vrečke,solatnih prelivih, fižolu in čiliju iz konzerve, klobasah in salamah, paštetah, jušnih kockah in nizkocenovnih narezkih. Kaj je glavni problem, ki ga predstavlja celiakija? Prehrana, ki ni ustrezna, ne vodi zgolj do slabega počutja, ampak lahko pri težjih presnovnih okvarah povzroči tudi smrt. Način prehranajevanja mora pri bolnikih biti zato zelo strogo zasnovan.

Kaj je celiakija

Celiakija je dedna avtoimunska bolezen. Na njen razvoj pa imajo pomemben vpliv tudi zunanji dejavnik, med katerimi je seveda najpomembnejši gluten. Simptome te nehvaležne bolezni pa lahko še dodatno pospešujejo tudi nekateri drugi dejavniki, kot so operacije prebavil, nosečnost, visok odmerek oz. prezgodnji izziv glutena pri otrocih in virusne okužbe.

V grobem gre pri obolelih za preobčutljivost na gluten. Nezdravljena bolezen pa še zdaleč ni nedolžna. Posledice nezdravljenja celiakije ter konstantna izpostavljenost glutenu so lahko zelo hude in se najbolj očitno kažejo predvsem na sluznici tankega črevesa. To privede do motenj v absorpciji hranil, saj se črevesne resice, katerih naloga je povečanje absorpcijske površine, zelo zmanjšajo. Pride lahko do tako imenovane ploske sluznice, oseba pa iz hrane ne more pridobivati dovoljšnje koncentracije hranljivih snovi (minerali, vitamini).

Glavni simptomi so slabost, bruhanje, izguba telesne mase, malabsorpcija in anemija zaradi hudega pomanjkanja železa. V najhujših primerih nezdravljene celiakije, pa lahko pride do celiakalne krize ali tetanije, hemoragične diateze (nagnjenost k nenormalnim krvavitvam) in edemov. Nastopi lahko celo smrt.

Celiakija – prehrana je ključnega pomena

Edini do sedaj znan in uspešen način tretiranja bolezni je stroga brezglutenska dieta. Glavni razlog za črtanje glutena iz prehrane, je predvsem preprečevanje poznega razvoja malignih obolenj. Na splošno se klinično izboljšanje doseže že v nekaj tednih po prenehanju uživanja glutena, poškodbe sluznice pa izginejo 1-2 leti po začetku zdravljenja. Se pa bolnikom svetuje, vsaj v prvem obdobju zdravljenja, tudi izogibanje mleku in mlečnim izdelkom. Pogosto je namreč, zaradi poškodb epitelijskih celic v črevesu, zaznati pomanjkanje encima laktaze. Priporočljivo je tudi uživanje večje količine sadja in zelenjave, ki ugodno vpliva na bolnike, pri katerih obstaja celiakija. Prehrana, bogata z vitamini, minerali in vlakninami, namreč ugodno vpliva na samo črevesje.

celiakija prehrana 1

Pa veste, kaj je do sedaj bil glavni problem ljudi, ki jih pesti celiakija – prehrana, ki zaradi odsotnosti glutena na prvi pogled povsem neprivlačna. Redko kdo se lahko namreč upre sveže pečenemu kruhu in slaščicam. Vendar pa danes obstaja praktično vsak izdelek v brezglutenski različici. Tako da lahko tudi ljudje s to boleznijo uživajo v pravih kulinaričnih specialitetah. Edina slabost je ta, da je cena brezglutenskih izdelkov relativno visoka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.