Hitro, enostavno in poceni skuhajmo krompirjev golaž

krompirjev golaž

Hiter tempo življenja nam včasih enostavno ne dovoli priprave kvalitetnega obroka. Z malo iznajdljivosti pa to niti ni tak problem. Krompirjev golaž je za pripravo povsem enostaven. Z malo spretnosti je kuhan v slabi uri. Sestavine so pa izredno poceni. V glavnem jih imamo pa tako vedno nekje na zalogi.

Sestavine, ki jih potrebujemo so

Krompir imamo tako vedno nekje na zalogi. Za eno osebo računamo en, za pest, velik krompir.

Čebulo potrebujemo tako vedno pri kuhanju golaža ali omak. Uporabljamo svežo čebulo. V skrajnem primeru pride v poštev tudi sušena, že pražena čebula. Na osebo računamo pol srednje velike čebule.

Česen doda jedi polnejši okus. Tega bomo potrebovali en strok na osebo.

Paradižnikova mezga ali omaka bosta oplemenitili in osvežili krompirjev golaž. Uporabimo lahko kakršnokoli izvedbo paradižnika. Poleti celo svežega.

Začimbe in dišavnice Brez soli ne bo šlo. Potem pa lahko uporabimo začimbno mešanico za golaž. Če pa imamo doma tudi druge začimbe in dišavnice, bomo uporabili poper, kumino, lovor, majaron in rožmarin.

Maščoba za praženje Uporabimo lahko tisto, ki jo uporabljamo ponavadi. Le hladno stiskanih olj ne, ker jih je škoda.

Rdeča paprika v prahu bo dala jedi lepo barvo in popestrila okus.

Kuhanje krompirjevega golaža za 4 osebe

krompirjev golaž

Krompir olupimo in zrežemo na manjše kocke. Damo ga kuhat v osoljeno vodo. Vodi dodamo lovor. Med tem, ko se kuha krompir, olupimo in sesekljamo dve čebuli in štiri stroke česna.

Na žlici masti prepražimo sesekljano čebulo. Ko oveni, dodamo česen in žličko rdeče paprike v prahu. Zalijemo s pol litra paradižnikove omake. Popramo, dodamo kumino, majaron in rožmarin. Ali pa žličko mešanice za golaž. Malo pokuhamo in dodamo kuhanemu krompirju. Kuhamo še 15 minut. Po potrebi dosolimo. Premešamo, da kakšen krompir razpade in enolončnico zagosti. Pojemo takoj. Samo pri jedi pazimo, ker je krompir na sredini vrel in se lahko mimogrede opečemo po ustih.

Nič pa ne bo narobe, če krompirjev golaž malo odstoji in ga pojemo toplega. Pogrevanje ni priporočljivo, ker krompir reagira s paradižnikom in hladen zastekleni.

Če kuhamo s sušeno, že praženo čebulo

Si postopek priprave zelo poenostavimo. Okus pa bo malenkost drugačen. Pa ne slabši. Ker tej jedi v osnovi da okus ravno krompir.

Krompir olupimo in zrežemo na kocke. Damo ga kuhat v osoljeno vodo, ki smo ji dodali lovorjev list. Po destih minutah kuhanja dodamo krompirju 4 žlice sušene, že pražene čebule, žličko sesekljanega česna ali začimbni česen v prahu, žličko začimb za golaž. Kuhamo še 15 minut. Nato dodamo še žlico paradižnikove mezge in žličko rdeče paprike v prahu. Vse skupaj premešamo in kuhamo še 15 minut. Po potrebi dosolimo. Jed je pripravljena. Po jedi pa lahko postrežemo še s kakšnim koščkom peciva.

Nič pa ni čudno, če si poleg naredimo solato. Krompirjev golaž je zelo gosta enolončnica.

Pogrešate meso

Brez problema lahko dodate kakšno, na kolobarje zrezano hrenovko. Ali pa meso, ki vam je ostalo od včerajšnjega kosila. Meso dodate v omako preden jo združite s krompirjem.

Če vam odgovarja bolj pekoča hrana, se lahko krompirjevemu golažu doda kajenski poper ali celo čili. To jed še bolj obogati. Organizem pa dodatno pogrejemo.

Nekateri dodajo v enolončnico tudi žlico kisa ali rdečega vina. V tem primeru je jed bolj osvežujoča.

Sezonska priprava krompirjevega golaža

V osnovi izhaja krompirjev golaž iz Prekmurja. Tam so poleti imeli ogrono dela na poljih in ni bilo ravno veliko časa za pripravo hrane. Imeli pa so ogrmno sveže zelenjave in, seveda, krompirja. Mesa pa ravno ne v izobilju. Tako so tam gospodinje pripravljale tako imenovani Krompir u zos. Podobnega si lahko pripravimo poleti tudi sami.

krompir

Krompir olupimo in damo kuhat v osoljeno vodo, ki smo ji dodali lovorjev list. Sesekljano čebulo prepražimo na maščobi. Ko ostekleni, ji dodamo na kocke narezano svežo papriko. Ko oveni tudi ta, dodamo sesekljan česen in na koščke narezan paradižnik. Če želimo pikantnejšo izvedbo, dodamo še malo čilija ali kajenskega popra. Če ne, dodamo samo malo popra in origana ali bazilike. Omako pokuhamo in zlijemo h kuhanemu krompirju. Vse skupaj še dobro prevremo in jed je gotova. Tudi tu se prilega še sveža sezonska solata ali kakšen košček osvežujočega peciva.

Preprost izračun stroška za to jed

Cene so povzete v povprečju med prodajalnami in zasebnimi ponudniki. Izračun bo merodajen samo v primeru, da moramo vse sestavine kupiti.

Krompir, kilogram 1€

Čebula, pol kilograma 0.7€

Česen, 8g 0.8€

Začimbe, ena žlička 0.2€

Paradižnikova omaka, pol litra 0.7€

Rdeča paprika v prahu, ena žlička 0.2€

Olje, 0.05l 0,1€

Če bomo kupili vse sestavine, bomo zanje odšteli okrogle 3€. To pomeni, nekje, 0.8€ na osebo. Iz tega sledi, da je krompirjev golaž resnično poceni, enostaven za pripravo in hitro je kuhan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.