Kateri avtosedež je najbolj primeren za otroka?

Avtosedež

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo avtosedež – nakup preko spleta? Če te zanima, beri dalje. Avtosedeže uporabljamo za prevažanje mlajših otrok v avtomobilu. Pomembno je, da se o  informacijah o nakupu posvetujemo s strokovnjakom v specializirani trgovini.

Ustrezati morajo določenim standardom, da zagotovimo varnost:

  1. otrokovi višini,
  2. otrokovi teži,
  3. vozilu v katerem ga prevažamo (mora biti tak, da ga lahko enostavno namestimo),
  4. varnostnim standardom, ki omogočajo, da sedež med vožnjo otroka varuje.

Do katere starosti otroka se uporablja avtosedež? Zakonodaja pravi, da je obvezno otroka prevažati v njem do višine 150cm in 12. leta starosti. Če je otrok pri tej starosti še vedno manjši od 150 cm, je potrebno sedež še naprej uporabljati.

Kako ga pravilno namestimo? Najvarnejši način prevažanja je, da je sedež nameščen v nasprotni smeri vožnje avtomobila. Pri tem moramo biti pozorni na navodila, saj se načini namestitve pri različnih modelih razlikujejo. Ko ga montiramo v avtomobil moramo uporabiti vse sestavne dele, ki so potrebni za pravilno namestitev.

Ali ste vedeli, da otroka ne smete pripeti z bundo? V zimskem času morate bundo otroku vedno sleči, saj mora biti pas neposredno v stiku s telesom.

Ali je nakup rabljenega avtosedeža varen? Nakup rabljenih sedežev ni priporočljiv, saj nam nihče ne more zagotoviti, da je le-ta res varen. Varen je tisti, ki nikoli ni bil udeležen v prometni nesreči. Pomembna je tudi njegova starost in v kakšnem okolju je bil hranjen. Vedno je potrebno preveriti nalepko na kateri je napisan datum izdelave sedeža. Optimalna varnost je nekje 1-3 leta.

Na koncu je zelo pomembno tudi to, da je otrok vedno pripet, ne glede na prevoženo razdaljo. Četudi se z avtomobilom odpeljete le nekaj metrov stran poskrbite, da bo vaš otrok pripet, saj bo le tako zagotovljen varen prevoz. Odločite se za varnost, saj gre za življenje vašega otroka. Avtosedež je zagotovilo za varno vožnjo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.